ΧΑΛΚΟΓΡΑΦΙΕΣ

 
banner3

 

 

 

Η έκθεση χαλκογραφίας της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Παλέρμο εγκαινιάσθηκε στις 15ης Ιουνίου 2011 στο Μουσείο "Τ. Κατζουλίδης" της Μεσσήνης, και ολοκληρώθηκε στης 3ης Νοεμβρίου με μια τελετή στο Ιταλικό Σχολείο της Αθήνας, μετά απο πέντε μήνες επιδείξεων στην Λέρο, Ρόδο, Βόλο και Πάτρα.

Υπό την αιγίδα της Ιταλικής Πρεσβείας της Αθήνας και της Νομαρχίας του Παλέρμο, η έκθεση ακολούθησε μια διαδρομή στη Ελλάδα, και φιλοξενήθηκε στο μουσείο Γραφικών Τεχνών της Μεσσίνης, στο Εκτεσιακό Πολυχώρο Αλευρόμυλο της Λέρου, στην Πινακοθήκη της Ρόδου, στο Πνευματικό Κέντρο Νέας Ιωνίας της Βόλου, στην Αίθουσα "Σοκάρη" του Πνευματικό Κέντρο της Πάτρας, και στην Ιταλική Σχολή της Αθήνας.

[click to open the gallery]         

diagramma.fin

Το ενδιαφέρον της έκθεσης, πέρα απο το υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο των εκτιθέμενων έργων, βρίσκεται ακόμη στην πολυσύνθετη δομή της βασικά διδακτικής κατεύθυνσης, προσπαθώντας να παρασύρει τον επισκέπτη προς την κρυφή και τεχνική πλευρά του καλλιτεχνικού έργου, ενώ ο ίδιος αρκείται ως συνήθως να θαυμάζει (ή να κρίνει...)

Τα δυο τμήματα από τα οποία αποτελείται η έκθεση, δρουν και αλληλοσυμπληρώνονται,  τραβώντας την προσοχή του επισκέπτη στο σύνθετο τρόπο παραγωγής που, ξεκινώντας από τα υλικά κατασκευής και διαμέσου των διαφορετικών χρησιμοποιημένων τεχνικών, φτάνει στο τελικό έργο το οποίο ο επισκέπτης ενθαρρύνεται να συνδέσει με την μέθοδο της εκτέλεσης.

Το διδακτικό τμήμα αντιπροσωπεύεται από την επεξηγηματική έκθεση κάποιων μήτρων , την φωτογραφική επίδειξης των εργαλείων που χρησιμοποιήθηκαν για την πραγματοποίηση των μήτρων, και την προβολή ενός βίντεο για την προετοιμασία, εφαρμογή και εκτύπωση των διαφόρων τεχνικών χαλκογραφίας.

Το κατ'εξοχήν εκθεσιακό τμήμα που συμπληρώνει στον παραδοσιακό "κλάδο καθηγητών" μια ιστορική διαδρομή μεγάλης διαρκείας, πάνω απ' όλα επιτρέπει να θαυμάσουμε έργα προηγούμενων και τωρινών δασκάλων, αλλά και αντιπροσωπεύει ένα δείγμα υψηλής τέχνης διαφορετικών τεχνικών, από τις πιο παραδοσιακές στις πιο πειραματικές.

Η καινοτομία της έκθεσης ακόμη παρουσιάζεται σαν μια πρώτη απόπειρα συντονισμού των πολιτιστικών δραστηριοτήτων της χώρας, που πραγματοποιούνται με ανεξάρτητο τρόπο από τους διάφορους οργανισμούς, και με την ευχή για την καλύτερη χρήση  των διαθεσίμων πόρων .

 

 

[sfoglia il catalogo virtuale della mostra]

 

 

… per lastre e per inchiostri … è il territorio oscuro dell’alchimia dove metalli ed acidi, cere e torchi sono padroni di casa non molto affabili e cerimoniosi ma, a quanti con sapienza e pazienza sanno entrare nelle loro grazie, riservano l’accesso ad un mondo fantastico e affascinante dove è possibile produrre raffinate ragnatele, incroci di umori, particolari sensazioni tattili prima che visive.

… per lastre e per inchiostri … è onomatopea dello stridio del bulino contro il metallo della lastra, è il rumore del combattimento omerico del metallo contro il metallo, è la musica di fondo del buio antro di Efesto dove i Titani lavorano con acre fatica a produrre manufatti di luminosa bellezza.

… per lastre e per inchiostri … è terra di nessuno dove chiunque può, se provvisto di anima, avvicinarsi per chiedere di esprimere o di raccontare storie ed emozioni.

… per lastre e per inchiostri … e ci si avvia verso Macondo, dove nasce la bellezza e la follia.

luisa maria leto          


 

 

LAST NEWS

member login