η AGFA του Hans Weiser

 

 

AFISA.3_web

 

[κάνετε κλικ πάνω στην εικόνα να βλέπετε το slide-show]

 

 

 

Αυτή η φωτογραφική έκθεση από το αρχείο του Peter Schenk, πρωτοβουλία της AIAL σε συνεργασία με το Δήμο Λέρου, αποτελεί μία πρώτη εκδήλωση για την επέτειο των 70 ετών από τη Μάχη της Λέρου.

Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται τυπώθηκαν από ένα φιλμ που τραβήχτηκε με την απλή Agfa του από τον Hans Weiser, ανώνυμο αλεξιπτωτιστή μιας διμοιρίας ραδιοεπικοινωνίων.

Και αντιπροσωπεύουν ένα είδος φωτογραφικών σημειώσεων, σαν ακατέργαστο «ημερολόγιο από το μέτωπο», από την πρώτη γραμμή, των ημέρων της Μάχης της Λέρου, μια μοναδική και άμεση μαρτυρία, με μεγάλο συναισθηματικό αντίκτυπο.

Δεν πρόκειται περί επαγγελματικού υλικού που προορίζεται για την προπαγάνδα, ή για επίσημες τεκμηριώσεις που απευθύνονται σε μελλοντικά απομνημονεύματα.

Αντιθέτα, πρόκειται περί στιγμιοτύπων που τραβήχθηκαν στην αμεσότητα των γεγονότων, με μια ερασιτεχνική φωτογραφική μηχανή, πολύ διαδεδομένη εκείνη την εποχή.

Πρόκειται για την απλή και άμεση μαρτυρία μίας στρατιωτικής δράσης από αυτούς που, εκείνες τις ημέρες και στις δύο πλευρές, κλήθηκαν να εκτελέσουν το καθήκον τους ως στρατιώτες.

Οι φωτογραφίες των δύο συμπολεμιστών πεσόντων εν ώρα δράσης, αυτών που απαθανατίστηκαν μόλις πριν χτυπηθούν, η επίδειξη των βομβαρδιστικών, και πάνω απ’ όλα το τελευταίο συμβολικό στιγμιότυπο στο κοιμητήριο των Αλίντων μας υπενθυμίζουν την ασπλαχνία του πολέμου, σε αδιάκοπη προειδοποίηση της αιώνιας τρέλλας  του ανθρώπου.

Μα η ζωή συνεχίζεται ακόμη και σε τόσο ακραίες καταστάσεις.

Βρίσκουμε έτσι ανάμικτες εικόνες των στιγμών της ανάπαυλας, ή την ένδειξη ευαισθησίας σε αισθητικούς εντυπωσιασμούς εμπνευσμένους από μία αυγή στην τουρκική ακτή και το νησάκι της Αγ.Κυριακής.

Το εξαίρετο τεκμήριο, τόσο μεστό από αμεσότητα και ανθρωπιά, είναι μία πολύτιμη μαρτυρία εκείνων των οδυνηρών ημερών, και σε απόσταση 70 χρόνων μας επαναφέρει σ’ ένα θραύσμα ιστορίας που βίωσε το νησί, και που πρέπει να μέίνει ενθύμιο στις μελλοντικές γενίες ως νουθεσία για την ειρήνη και την ομόνοια των λαών

 

Η έκθεση, που φιλοξενείται στους χώρους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πλατάνου, θα διαρκέσει από Μάρτιο έως Νοέμβριο 2013 και θα είναι προσβάσιμη για το κοινό με ελεύθερη είσοδο κατά τις ώρες λειτουργίας της Βιβλιοθήκης, από Δευτέρα έως Παρασκευή 09:0014:00 και Τετάρτη 17:0020:00.

Ένα φυλλάδιο σε τρεις γλώσσες (ιταλικά, αγγλικά και ελληνικά ), το οποίο δείχνει την παρουσίαση της έκθεσης και τις λεζάντες που εμφανίζονται στις φωτογραφίες, διανέμεται στους επισκέπτες.

 

ΑΡΘΡΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ        [κάνετε κλικ πάνω στην εικόνα να διαβάσετε τον σχετικό άρθρο]  

thumb_leriak_mar.apr13_cinema.itlerosnews.gr_pdf

thumb_pnoi_tis_lerou_mar13

LAST NEWS

member login