ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

 

banner4_web

Αυτή η σύντομη μονογραφία αποτελεί μια αξιόλογη προσέγγιση στην ορθολογική αρχιτεκτονική της  Λέρου και στην αντίστοιχη ιστορία της ιταλικής παρουσίας στα Δοδεκάνισα από το 1912 μέχρι το 1943. Είναι αφιερωμένη σε όλους εκείνους που το αγαπούνε και ενδιαφέρονται για την αρχιτεκτονική κληρονομιά του νησιού, είτε είναι περιστασιακοί επισκέπτες ή μόνιμοι κάτοικοι.

 

Η ορτολογική αρχιτεκτονική είναι μια πολιτιστική αποκάλυψη σχετικά πρόσφατη, στην Ιταλία, οπωσδήποτε αυστηρά περιορισμένη στους εραστές της ιστορίας, της τέχνης και αγνοημένη, σχεδόν τελείως, από τον πολύ κόσμο.

Η σπουδαιότητα της ορθολογική αρχιτεκτονική κληρονομιάς του νησιού, όπου θεμελιώθηκε το Portolago (σημερινό Λακκί), παραμένει γενικά άγνωστη σ΄αυτούς που γνωρίζουν την Λέρο και ευρέως υποβιβασμένη από τον ντόπιο πλυθυσμό.

Ενεργώντας σε στενή συνεργασία, οι αρχτέκτονες Bernabiti και Petracco, οι δύο πρωταρχικοί δημιουργοί των δημοσίων έργων σ΄όλα τα Δοδεκάνισα, πέτυχαν μια αρμονία γραμμών στ΄αρχιτεκτονικά οικοδομήματα του αστικού κέντρου του Πορτολάγου, κτίρια που αφομοιώνονται εναλλακτικά, ορίζοντας μία μοναδική στο είδος της αρχιτεκτονική συνέχεια, είτε για την ομογένεια του στυλ, χωρίς να ξεπέφτει στην μονοτονία, είτε για την προφητική πλαστική ισορροπία των μεμονομένων κομματιών.

Η παρούσα έκδοση έχει εκλαικευμένο χαρακτήρα και σκοπό να προσφέρει μια μικρή συνεισφορά στην γνώση του θέματος ενθαρρύνοντας την εξέταση σε βάθος, και την ευαισθητοποίηση στο πρόβλημα της διαφύλαξης και της αξιολόγησης αυτής της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

Η ιστορική σύνθεση, που συμπληρώνει το έργο, αντιπροσωπέυει την απαραίτητη προϋπόθεση, για να εντάξει στο πλαίσιο της εποχής τα γεγονότα που οδηγούν στην πραγματοποίηση εκείνου που είναι σήμερα ένας σημαντικός τομέας της αρχιτεκτονικής του νησιού, συχνά παραμελημένος μα με αναμφισβήτητη αισθητική και ιστορική αξία.

 

Η παρούσα έκδοση στην Ιταλία διατίθεται από Libreria Kappa, Via degli Apuli, 63 - 00196 Roma, +39 06 3202695, , ενώ στην Λέρο από τα δύο βιβλιοπωλεία του Λακκιού.

 

 thumb_salutidaleros_copertina[κάνετε κλικ στην εικόνα να διαβάσετε ένα απόσπασμα του βιβλίου]

 

 

 

 

 

 

 

Το βιβλίο παρουσιάστηκε στα εγκαίνια της έκθεσης ‘Η ρασιοναλιστική αρχιτεκτονική κληρονομιά της Λέρου’.

 

 

LAST NEWS

member login