ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ SAR

 

Tου σημερινού Search And Rescue

 

 

56-SAR_copertina.web

 

 

 

(Αεροπορική Αναγνώριση και Ναυτική Διάσωση) η 70η επέτειος θα είναι στην Ιταλία το 2016. Στην προέλευση της υπηρεσίας αυτής ήταν και τα υδροπλάνα που στάθμευσαν στα Λέπιδα.

 

Με την ευκαιρία των εγκαινίων του μνημείου των πεσόντων στην μάχη της Λέρου, αποκαταστημένο με την επιμέλεια του συλλόγου, τον περασμένο Σεπτέμβρη 2015 στην διάρκεια δύο ημερών εκτυλίχτηκε μια σειρά εκδηλώσεων, όπου συμμετείχαν μέλη και οχήματα της ΣΔΙΟ, και ολοκληρώθηκε με μια συναυλία κλασσικής μουσικής.

Μετά την επιμνημόσυνη τελετή, στην οποία παρενέβη ο λοχαγός A.Albanese, Στρατιωτικός Ακόλουθος Ιταλικής Πρεσβείας Αθηνών, στα εγκαίνια της έκθεσης "Η ζωή στην εποχή των πυροβολαρχιών" εκτυλίχτηκε ένα συνέδριο με την συμμετοχή ιστορικών από την Ιταλία, Ελλάδα, Γερμανία και Αγγλία.

Σε ακολουθία συνελεύσεων με τους συμμετέχοντες ιστορικούς, με υπόδειξη του Λοχ. Albanese και προκαταρτικές αρχικές επαφές με τους στρατιωτικούς συλλόγους, το ΔΣ αποφάσισε  την διοργάνωση, από 6 ως 11 Σεπτεμβρίου 2016, μίας ιστορικής εκδήλωσης αφιερωμένης στην παρουσία της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Λέρο.

 

Για μια κατάλληλη πρόβλεψη της εκδήλωσης, ζητήσαμε την αιγίδα της Ιταλικής Πρεσβείας Αθηνών και της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας, όπως και την συνεργασία του Δ. Λέρου και την υποστήριξη της Τεχνικής  Υπηρεσίας.

Προνοήσαμε επίσης να προσκαλέσουμε σε συγκέντρωση τα μέλη του Συλλόγου Πολεμικής Αεροπορίας και του Συλλόγου " Άνθρωποι του 15ου", και σε συμμετοχή ιταλικούς και ελληνικούς συλλόγους αναβιωτών και συλλεκτών στρατιωτικών οχημάτων της εποχής.

 

Στο πρόγραμμα (συμπληρωμένο εκ των προτέρων για να μπορέσουν τα ενδιαφερόμενα ιδρύματα να οργανώσουν την Συμμετοχή) προβλέπονται:

- Επιμνημόσυνη τελετή για τους πεσόντες στην μάχη της Λέρου στο αποκαταστημένο μνημείο στο Λακκί

- Αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλάκας, προσφορά του AG15

- Δέηση στο εκκλησάκι του Αγ.Γεωργίου

- 'Εκθεση φωτογραφίας ''Η Ιταλική Πολεμική Αεροπορία στα Δωδεκάνησα και ο Αεροσταθμός G.Rossetti'' , συμπληρωμένη με τα μετα-φουτουριστικά έργα στο θέμα αυτόAerovisioni του GiDiPi

- Διαλέξεις κατανεμημένες σε δυο μέρες με θέματα: ''Ο αεροσταθμός G.Rossetti των Λεπίδων'' και ''Αεροπορικές δραστηριότητες στο Αιγαίο, 1941-45'', στης οποίες θα λάβουν μέρος: Giacomo De Ponti, Luciano Alberghini Maltoni, Peter Schenk, Hans Peter Heisenbach, Κώστας Κογιόπουλος, Δημήτρης Κωστόπουλος, Vittorio Spigai, Andrea Tirandola, Luigi Tulipano, Claudio Nostro

- Προβολές ιστορικών βίντεο της εποχής

- Ξενάγηση στα εγκαταλελειμμένα κτήρια στα Λέπιδα, σε πυροβολαρχίες στους λόφους (Απιτύκι, Σκουμπάρδα, Μεροβίγλη) και άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις της εποχής (Διοίκηση DICAT-FAM στην Πατέλα, Σταθμός ράδιο-τηλέγραφος)

- Ιστορική αναπαράσταση και παρέλαση στρατιωτικών οχημάτων της εποχής

- Ξενάγηση στα ιστορικά μουσεία (Τούνελ Μερικιάς, Πύργος Μπελλένη, Deposito di guerra)

- Ξενάγηση στο κάστρο και στην ρασιοναλιστική πόλη του Λακκιού (πρώην Πορτολάγκο)

- Ρεσιτάλ κλασσικής μουσικής σε τρίο ιταλικών καλλιτεχνών (φωνή, βιολί και πιάνο)

 

Το ημερολόγιο των εκδηλώσεων επεξηγείται σε ένα φυλλάδιο σε ηλεκτρονική μορφή, που παρουσιάζει το νησί και την ιστορία του, και το πρακτορείο LerosActive έχει ετοιμάσει για την περίσταση τρείς προσφορές all inclusive, με διαμονή έξι ημερών (ανοικτές σε όλους όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν), με σκοπό να διευκολυνθεί η συμμετοχή των ελληνικών και ιταλικών συλλόγων.

Το πρακτορείο Aegean Travel διαχειρίζεται τις εκπτώσεις που μας πρόσφερε το Attica Group για την αφορμή αυτή, που αποτελούν μαζί με τις προσφορές του LerosActive μια ευκαιρία για εναλλακτικές διακοπές και μια μορφωτική επίσκεψη του νησιού.

 

[Αν θέλετε να κατεβάσετε το φυλλάδιο, διαλέξετε την επιλογή download από το μενού share κάνοντας κλικ στο κουμπί κάτω δεξιά]

 56_SAR_fb_rid2

 

Μια ιστοσελίδα αφιερωμένη στην εκδήλωση είχε δημοσιευθεί για την ενημέρωση στην τεχνική διοργάνωση της εκδήλωσης.

 

 

 

 

 

 

 

[ανανέωση ιουλ 2016]                  

 

 

LAST NEWS

member login